Feltöltés
Használati útmutató

Letöltőknek

Feltöltőknek

Jó és a későbbiekben is remekül használható, bővíthető adatbázist készíteni nem nehéz, de időigényes, és alapvetően máshogy néz ki, mint azok az adatbázisok, amelyekkel a legtöbbször találkozunk. Van néhány fogás, amelyet érdemes észben tartani. Bár minden adatbázis kicsit más, a könnyebb felhasználhatóság érdekében mégis a következő általános eljárást tanácsoljuk:

  • A felső sorba csakis az oszlopok elnevezését írjuk be, adatot soha!
  • Az adatbázisainkban alapvetően négy adattípust adunk meg: dátumot, helyszínt (geolokációt), számot és leíró adatot, amely lehet nevezés, minőség, tulajdonság, cselekmény. Mindegyik típusnak van sajátossága.
  • Az elnevezéseknél tartsuk be a magyar vagy az angol helyesírás szabályait!Minél több adatot adunk meg, annál jobb, értelmesebb lesz az adatbázisunk,s annál többféle felhasználásra adunk módot.
  • A dátumokat Év.Hónap.Nap vagy Év/Hónap/Nap formátumban adjuk meg. Az Excel átírja majd automatikusan a neki tetsző formára, de í ztosak lehetünk benne, hogy a dátumot dátumformátumnak fogja tartani egy másik Excel is és nem számformátumnak, vagy tulajdonságnak.
  • A helyek/helyszínek megadásánál akkor járunk el a legjobban, ha a lehető legpontosabb adatokat adjuk meg, így közterületeknél akár a pontos koordinátákat (szélesség és hosszúsági fokokat külön oszlopokban).